InstagramFacebook

Jāks Rosāre investē kopš 1999. gada. Sāka ar biržas akcijām, šodien iegulda trīs aktīvu klasēs: regulāri iegādājas un tur dividenžu akcijas , pārvalda īres dzīvokļus un izsniedz kredītus . Turklāt ar Müügiguru OÜ (igauņu versija SIA) starpniecību nodarbojas arī ar spekulācijām (pērc-pārdod-nožēlo) Baltijas biržās. Kopš 2002. gada ir arī ekskluzīvā 50% kluba biedrs – vismaz pusi no saviem ienākumiem iegulda aktīvos, kas rada pasīvos ienākumus. Šajā lapā varat lasīt vairāk par visām trim aktīvu klasēm un smelties idejas izveidot arī sev pasīvos ienākumus, pamatojoties uz trim investīciju ienākumiem (dividendes, īres maksa un procenti).

Nekustamais īpašums

Jāks sāka investēt nekustamajā īpašumā 2010. gadā, kad ar Kalle Aronu nopirka savu pirmo īres dzīvokli Ziemeļtallinā, Kopli ielā. Pat šodien, gandrīz 14 gadus vēlāk, viņiem joprojām ir šis dzīvoklis, un tas sniedz ikmēneša īres maksu. Dzīvoklis, kas sākotnēji maksāja 33 000 eiro, šodienas tirgus cenās ir gandrīz 120 000 eiro vērts, un gadu gaitā no šī dzīvokļa esam nopelnījuši vairāk nekā 45 000 eiro īres maksu. Šis arī ir labs piemērs tam, kā nekustamais īpašums var palīdzēt kļūt bagātam – ar dzīvokli jau sasnieguši bezgalīgu atdevi, jo jau ir atguvuši visu sākotnēji ieguldīto naudu. Sākotnējo panākumu iedvesmoti, Jāks ar Kalle nodibinājām uzņēmumu SW Investment Properties OÜ, kam šodien pieder pieci īres dzīvokļi un viena īres māja. Ja vēlaties uzzināt vairāk par Jāka un Kalles piedzīvojumiem, tas ir detalizēti apspriests grāmatā "Kā kļūt bagātam, izmantojot nekustamo īpašumu", kas nākotnē tiks tulkota arī latviešu valodā.

Jāks atkārtojis līdzīgu modeli ar šādiem nomas portfeļiem - Wolfpack OÜ, Lionpack OÜ un Elva Kodu OÜ. Kopumā uzņēmumam ar Jāka līdzdalību pieder vairāk nekā 50 īres dzīvokļu Tallinā un Elvā, viena biroju ēka Tallinā, pieci saules enerģijas parki un penthauss , kas piedāvā īstermiņa izmitināšanu Pērnavā . Viņu misija ir piedāvāt kvalitatīvus īres mājokļus par izdevīgu cenu, vienlaikus esot labs partneris īres attiecībās - dara lietas pareizi, vajadzības gadījumā ir elastīgi un augstu vērtē savus klientus!

Jāks 2015. gada nogalē kopā ar Kalli Aronu un Maido Lūiste nodibināja uzņēmumu Luise Kodu, kas renovēja daudzdzīvokļu māju Luīzes ielā Tallinā. No šī uzņēmuma izauga šodienas attīstības uzņēmums AS Scandium Kinnisvara , kurā ikdienā Jāks strādā par investoru attiecību vadītāju. Papildus attīstības projektiem piedāvā arī īres mājas ar zīmolu Scandium Living .

Scandium pazīstamākie attīstības projekti ir bijuši SpaceCube, Newton, Avangard, Laava un Magma Tallinā, Duo Lofts Tartu un Marienholm izstrāde Hāpsalu. Turklāt viņiem ir lielākais attīstības projekts Pērnavā 2024. gadā. Vairāk par attīstību varat lasīt šeit (EST).

Scandium savos projektos iesaista arī investoru naudu gan kā aizdevumus, gan kā pamatkapitālu. Ja interesē sīkāka informācija, varat rakstīt Jākam uz jaak@scandium.ee

2018. gadā Janar Muttik vadībā Jāks kopā ar Southwestern Asvantage vadītājiem nodibināja uzņēmumu Everaus Kinnisvara, kas galvenokārt attīsta dzīvojamos rajonus, kura pirmais projekts bija Uuesalu Kodu teritorijas apbūve. Kopā tur uzbūvēja 70 privātmājas, un šodien tas ir augsti novērtēts dzīvojamais rajons. Papildus dzīvojamajām ēkām Everaus aktīvi darbojas arī komercēku celtniecībā, un uzņēmumam no 2024. gada pieder divas biroju ēkas un mini noliktavu komplekss.

2023. gadā paplašināja Everaus Kinnisvara akcionāru loku, un šodien uzņēmumam ir vairāk nekā 60 īpašnieki. Everaus iekļauj arī investoru kapitālu, lai finansētu savus projektus, un, ja kāds ir ieinteresēts piedalīties šajos projektos, var izrādīt savu interesi investoru attiecību lapā (EST).

Tā kā Jāks ir Airbnb fans un akcionārs, jau gadiem piedāvā savu īpašumu īstermiņa nomai caur Airbnb platformu. Protams, ja ir interese par īri, vienmēr varat rakstīt tieši Jākam - roosaare@gmail.com.

Manā Airbnb portfelī ir iekļauti šādi īpašumi:

Ūdensrozes Penthouse Pērnavā

Četru guļamistabu penthauss līdz 10 viesiem pie Pērnavas upes . Dzīvoklim ir vairāk nekā 100 kvadrātmetru liela jumta terase ar pirti. Šis dzīvoklis pieder uzņēmumam Lionpack, un to pārvalda Gerda Rand. Tātad, ja jūs interesē, lūdzu, sazināties ar gerda.rand@gmail.com

Ammendes vasaras villa Pērnavā

Jūgendstila viesu dzīvoklis Pērnavas pludmalē ar trīs guļamistabām, kurā var izmitināt līdz 8 viesiem . Dzīvoklis ir īpaši piemērots ģimenēm ar bērniem, kā arī viesi var bez maksas izmantot velosipēdus un tenisa inventāru.

Muhu pirts komplekss

Pludmales vasarnīca Muhu ar četrām guļamistabām, kurā var izmitināt līdz 10 viesiem . Vasaras mājā ir apsildāms peldbaseins un atsevišķs pirts komplekss ar kubla, stikla un iglu pirti. Viesi var arī bez maksas izmantot SUP dēļus, velosipēdus un spēlēt galda tenisu.

Kredītu piešķiršana

Kredītu izsniegšana ir labs veids, kā radīt sev pasīvos ienākumus. Jāks darbojas kreditēšanas biznesā ar uzņēmumu Müügiguru OÜ un Leguar Capital OÜ starpniecību. Galvenokārt ieguldījis trīs kredītu kanālos:

  1. Lietotāju kreditēšanas vietnēs Bondora , Mintos un CrowdEstate (arī pāris citās platformās, kuras pieejamas tikai Igaunijā).
  2. Hipotekārie kredīti tieši un ar EstateGuru starpniecību .
  3. Privātie aizdevumi ar personīgo galvojumu

Parasti Jāks izsniedz kredītus ar procentu likmi sākot no 15% gadā un ir gatavs iekļaut papildus naudu ar procentu likmi līdz 6% gadā. Ja jūs interesē kredīta ņemšana vai aizdevuma piešķiršana, lūdzu, sazinieties ar Jāku.

Akcijas

Jāks iegulda akcijās kā privātpersona un caur uzņēmumiem Müügiguru OÜ un Roosaare Wealth Managemant OÜ. Kopumā publiski tirgoto uzņēmumu akcijas veido aptuveni 21% no viņa neto vērtības 2024. gada martā.

Privātpersonas akciju portfeļa mērķis ir ģenerēt pietiekami daudz dividendes, lai segtu ikdienas izdevumus sev un savai ģimenei. Igaunijas nodokļu sistēmā dividendes, ko saņem privātpersona, tiek apliktas ar zemu nodokli, tādēļ tas ir ļoti izdevīgs un labvēlīgs veids kā gūt pasīvus ienākumus.

Papildus ilgtermiņa ieguldījumiem, Müügiguru OÜ arī nodarbojas ar spekulācijām, tādēļ akciju pozīcijas mainās biežāk.

Papildus, 2015. gada vasarā Jāks sāka veidot privāto kapitāla pozīciju caur Interactive Brokers. Galvenokārt tur iegādājies ir starptautiskas dividendu akcijas. Privātpersonām ASV saņemtās dividendes ir apliktas ar 15% nodokli, tāpēc tas ir pieņemams veids, kā segt dzīves izdevumus. IB platforma arī piedāvā ļoti zemas apkalpošanas maksas (parasti 1 USD par darījumu). Es akciju iegūšanai izmantoju opciju pārdošanas stratēģiju, kas arī ir detalizēti aprakstīta jaunajā grāmatā.

Jāka IB portfelī 2024. gada martā ir 34 pozīcijas. Viņš ir pieņēmis pirkšanas un turēšanas stratēģiju - Jāks cenšos nekad nepārdot akcijas, un ja izvēle bija nepareiza, uzņēmums vienkārši tuvojas bankrotam. Maksimālais zaudējums ir 100%. Tomēr viņš uzskata, ka pāris gados viņa portfelī būs daudz pozīciju, kas ir 200-300% plusā (vai pat vairāk). Tas padara akciju ieguldīšanu patīkamu - ierobežots zaudējums, neierobežota peļņa! Tā ir bijis - piecu gadu laikā divi uzņēmumi viņa portfelī ir trīskāršojušies (Lowes un Owens&Minor), un trīs uzņēmumi ir dubultojušies (Abbvie, Qualcomm un TJX). Tajā pašā laikā daudzi uzņēmumi arī ir iznīcināti (Frontier, Seadrill, FerrelGas). Saņemtās dividendes arī ir pieaugušas gadiem ejot. Lielākās pozīcijas 2024. gada martā bija Occidental Petroleum, Altria un ExxonMobil. Kamēr 2019. gadā no šī portfeļa nopelnīja bruto 16 624 ASV dolārus gadā dividendu ieņēmumu, līdz 2023. gadam tas bija pieaudzis līdz 25 465 ASV dolāriem. Lielākā daļa uzņēmumu viņa portfelī katru gadu palielina savas dividendu maksājumus, un tādējādi visu portfeļa dividendu ienākumu peļņa turpina pieaugt gadiem ejot.

  1. gadā Jāks arī izveidoja atsevišķu ieguldījumu uzņēmumu, Roosaare Wealth Management, kas papildus viņa ienākumiem arī iegulda radinieku un paziņu naudu Berkshire Hathaway akcijās. Turklāt uzņēmumam ir pozīcija Swedbank akcijās, internetā giganti (Meta, Adobe, Google), Ķīnas uzņēmumi (Alibaba, Baidu, Tencent), strauji kritušais nekustamā īpašuma sektors (Aroundtown, TEG, Bonava) un aizsardzības nozare (Rheinmetall, Thales, Lockheed Martin). Līdz šim lielākā pozīcija ir Berkshire Hathaway - marta 2021. gadā uzņēmumam piederēja 1 573 Brk-b akcijas (no kurām 277 bija ārējo investoru īpašumā). Turklāt arī pārdevis ilgus pirkšanas opcijas uz Berkshire un plānoju turpināt to darīt.
  2. gadā sāka pārdot opcijas RWM nedaudz lielākā apmērā, un šodien tas ir kļuvis par vienu no uzņēmuma svarīgākajām ieguldījumu stratēģijām. Tiem, kas interesējas par opciju tēmu, reizi gadā Jāks arī veic apmācības šajā tēmā.

Novērtējot visus ieguldījumu veidus, 2016. gada novembrī tika izdots mans trešais grāmata - Teksta grāmata par bagātību ar akcijām. Es esmu ieguldījis akcijās kopš Eesti Telekom IPO 1999. gadā, un tas ir viens no maniem iecienītākajiem aktīvu veidiem (blakus aizdevumiem un nekustamajam īpašumam;). Grāmata tika ļoti labi uztverta lasītāju vidū, 3 000 eksemplāri tika izpārdoti divos mēnešos, un atsauksmes bija ļoti pozitīvas. Grāmatā jūs uzzināsiet, kas ir akcija, kāpēc jums vajadzētu dot priekšroku dividendēm maksājošiem akcijām, kā izmantot kredītrēķinus un pārdot opcijas, un kā izveidot pastāvīgi augošu pasīvo ienākumu, pamatojoties uz dividendēm.

  1. gada martā tika izdota jauna versija grāmatas Akciju ieguldījumu teksta grāmata 2.0. Papildus visu datu atjaunināšanai es esmu apkopojis arī jaunas intervijas un jaunas nodaļas. Uzmanība ir daudz vairāk pievērsta izaugsmes akcijām un ārpusbiržas ieguldījumiem.