InstagramFacebook
Ieva Kaķīta, finanšu pratības produktu izstrādātāja

Ieva Kaķīte ir aizrautīga finanšu pratības līkloču pārvaldītāja, kas radījusi un turpina radīt praktiskus rīkus, kas var palīdzēt arī citiem. Pēc daudziem piedzīvojumiem un sasniegumiem kā Latvijā, tā ārvalstīs, Ieva arvien cer pasauli padarīt labāku un iedvesmot cilvēkus visapkārt. Ieva šobrīd strādā pie jauna produkta sadarbībā ar izdevniecību “MontMasca”, tādēļ izdevniecības blogā labprāt dalās arī savā pieredzes stāstā par ideju avotiem, dzīves mācībstundām un turpmākajiem plāniem.

Finanšu prasmes jau pašos pirmsākumos

“Manas saistības ar finansēm un finanšu prasmi sākās jau bērnībā, kad es ļoti veiksmīgi pratu krāt, kā arī palīdzēju tētim pārdot keramikas izstrādājumus,” stāsta Ieva. Šī pieredze viņas dzīvē bija pirmā skola finanšu jomā, kur sākts apgūt pamatprincipus par uzņēmējdarbību, pārdošanu un izmaksu vadību.

Vēlākos gados Ieva studēja filmu producēšanu Anglijā. Skolas profesori ievēroja viņas spēju būt organizētai, ģenerēt idejas un risināt saspringtas situācijas. Tā paralēli mācībām Ieva sāka atbalstīt citu kursu studentus projektu vadības procesos. Tajos finanšu jautājumi bija svarīga darba sastāvdaļa — plānojot un pārvaldot projektu budžetu, izvērtējot ieguldījumu piedāvājumus, meklējot veidus, kā ietaupīt.

Soli pa solim — dziļāk jomā

Pēc 10 gadiem ārvalstīs Ieva turpināja karjeru Latvijā. Šeit viņa strādāja gan bankā, gan dažādos IT uzņēmumos, itin visur saskaroties ar dažādiem finanšu pratības aspektiem. Tajā laikā viņa guva plašu pieredzi un izpratni par dažādām finanšu prakses un uzņēmējdarbības stratēģijām.

Saskare ar dažādiem finanšu jomas aspektiem un personīgā tiekšanās pēc stabilitātes deva ierosmi Ievai integrēt apgūto arī savā ikdienas dzīvē. “Esmu sekmīgi izveidojusi budžetu un efektīvi nomaksājusi visus parādus. Tai pat laikā veicu arī nelielas investīcijas,” stāsta Ieva. “Man patīk sākt ar eksperimentēšanu un izpēti, pirms meklēt padomu no citiem. Tas ļauj man pirmām kārtām izprast savas finanšu vajadzības un iespējas. Un arī ļauj pilnveidot savas prasmes un izvērtēt riskus un ieguvumus pēc principiem, ko es atrodu, meklējot informāciju.”

Grāmatas un fakti kā zināšanu un iedvesmas avots 

“Uzskatu, ka visnoderīgākās zināšanas man uzkrātas tieši no grāmatu un biznesa žurnālu lasīšanas. Lasot grāmatas par finanšēm, psiholoģiju un biznesu, esmu ieguvusi būtisku izpratni par to, kā cilvēku uzvedība un emocijas ietekmē finanšu lēmumu pieņemšanu un uzņēmējdarbības veiksmi," saka Ieva. "Šīs grāmatas sniedz dziļāku skatu gan cilvēku domāšanas modeļos un paradumos, gan uzņēmējdarbības stratēģijās un veiksmes faktoros. Tas ir palīdzējis man izprast finanšu pasauli no plašāka un dziļāka skatupunkta un veicinājis manu personīgo un profesionālo izaugsmi."

"Kad vēl nebiju sākusi veidot materiālus citiem, reiz ieraudzīju Latvijas vadošo banku publiskotos datus par finanšu prasmju līmeni un iedzīvotāju finansiālo labklājību," atminas Ieva. "Tieši šie dati sniedza man ieskatu par to, cik liels izaicinājums ir finanšu izglītība Latvijā un cik daudz cilvēku varētu gūt labumu no papildu atbalsta un resursiem." Laikā no 2022. gada līdz 2023. gada vasarai, piemēram, Latvijas iedzīvotāju finanšu pratības rezultāts ir 59 % no iespējamā punktu skaita. Vidējais rezultāts starp visām valstīm ir 60% un OECD dalībvalstu vidū tas ir 63%. Swedbank dati šajā pat laikposmā uzrāda, ka tikai 8% iedzīvotāju ir spēcīga finanšu situācija. Tas nozīmē, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji saskaras ar finansiālām grūtībām un nepietiekamu izpratni vai veiktspēju pielietot savas zināšanas. Tas Ievu iedrošināja meklēt veidus, kā sniegt atbalstu un veicināt finanšu izglītību.

Padomdevējs savējiem

"Pirms vairākiem gadiem, manu motivāciju darboties un palīdzēt citiem ļoti ietekmēja manas pašas iegūtās zināšanas finanšu pratības jomā un biežie jautājumi no draugiem un radiniekiem, kuri meklēja padomu un atbalstu," atmiņās gremdējas Ieva. "Saņemot šos jautājumus, sapratu, ka manām zināšanām un pieredzei ir īpaša vērtība, ko es varētu piedāvāt citiem." Visi dzīves notikumi viņu galu galā noveda pie lēmuma kļūt par uzņēmēju finanšu jomā. Uzņēmējdarbības mērķis — palīdzēt cilvēkiem pilnvērtīgi pārvaldīt savus finanšu resursus. 

Pateicoties uzņēmējdarbības uzsākšanai, Ieva savas zināšanas nodod tālāk ne tikai mutisku padomu, bet arī dažādu drukātu un digitālu materiālu veidā. Pie finanšu jomas izprast-gribētājiem jau nonācis, piemēram, interaktīvs finanšu kalendārs. Tā lietotājiem nepieciešams aktīvi darboties līdzi produkta saturam. Šī kalendāra mērķis ir palīdzēt uzkrāt  drošības spilvenu. 

Finanšu izpratnes veicināšanas rīki ikvienam

Produkti, ko piedāvā izmantot Ieva, protams, nebeidzas ar kalendāru. Šogad top arī kalendāra 'nākamais līmenis'. Tas papildināts ar informāciju par investēšanu. Vēl produktu klāstā sagaidāma finanšu un pašizaugsmes motivējoša dienasgrāmata ar domas raisošu tēmu katrai no gada 52 nedēļām. Visi no šiem materiāliem pagaidām ir pieejami latviešu valodā. Šogad papildus ierastajiem materiāliem vēl taps produkti angļu valodā. Paralēli savu ideju īstenošanai Ieva sadarbojas arī ar citiem uzņēmējiem, un savā mājaslapā piedāvā viņu finanšu grāmatas un plakātus. 

"Šie produkti tiek veidoti, lai palīdzētu cilvēkiem attīstīt labāku izpratni par finanšu jautājumiem un veicinātu veselīgu finansiālo rīcību," stāsta Ieva. Produktu mērķauditorija ir plaša - sākot no jauniešiem, kas tikai iepazīstas ar finansēm, līdz pieaugušajiem, kuri vēlas uzlabot savas finanšu prasmes vai risināt konkrētus finansiālos jautājumus. "Cenšos nodrošināt, lai materiāli ir viegli pieejami un saprotami visiem, neatkarīgi no viņu iepriekšējās pieredzes finanšu jomā,' viņa piebilst.

Prieks par paveikto un aizrautība turpināt

Ieva atzīst: "Darīt ko jaunu un īstenot savas idejas ir emocionāli bagāta un aizraujoša pieredze. Sākumā var būt neomulīga sajūta par kādu "nezinu, vai tas darbosies", bet lielas cerības tomēr noved līdz prieka brīžiem, kad redzi, ka tavas idejas sāk kļūt par realitāti. Tā ir lieliska sajūta, ka esi savas dzīves meistars un aktīvi veido savu likteni, nevis tikai reaģē uz apkārt notiekošo."

Padoms, ko Ieva vēlas nodot citiem attiecībā uz finansēm, galvenokārt ir nepārspīlēt un būt reālistiskam attiecībā uz savām finanšu iespējām. Ilgtermiņa finansiālā stabilitāte tiek veicināta ar regulāriem ieguldījumiem un pienācīgu risku izvērtēšanu. Tādēļ ir vērtīgi attīstīt spēju kritiski domāt. Tas nozīmē — būt gatavam pētīt un izvērtēt dažādas iespējas, kā arī konsultēties ar finanšu ekspertiem, ja nepieciešams. Tādējādi atbilstoša izpratne un reālistiska pieeja savām finansēm var veicināt cilvēku neatkarību un stabilitāti finanšu pasaulē.