InstagramFacebook
Nemeklē adatu siena kaudzē - nopērc visu kaudzi!

Džons Kliftons Bogls, investīciju ģēnijs

Džons Kliftons Bogls (1929–2019) bija ASV finanšu eksperts un investīciju industrijas līderis. Boglam Amerikas investīciju aprindās bija leģendārs statuss, lielā mērā divu augstu sasniegumu dēļ. Pirmkārt, viņš ieviesa pirmo indeksa kopējo fondu investoriem un, saskaroties ar skeptiķiem, aizstāvēja šo jēdzienu, līdz tas guva plašu atsaucību. Otrkārt, viņš arī samazināja izmaksas visā kopējo fondu nozarē, nemitīgi aģitējot investoru interesēs. Viņa dibinātā kompānija “Vanguard”, kas iemieso viņa filozofiju, tagad ir viena no lielākajām ieguldījumu pārvaldes firmām pasaulē.

Izaicinājumi kā labākās mācībstundas

Bogls piedzima 1929. gadā, un viņš daudz mācījās no tā, kā viņa ģimene Lielās depresijas laikā saskārās ar finansiālām grūtībām.

“Tie bija izaicinoši laiki, un es sāku strādāt, kad man bija 10 gadu; piegādāju avīzes un ar laiku kļuvu par viesmīli,” viņš teica 2012. gadā. “Es iemācījos, ka tu strādā par to, ko saņem, un man ir žēl cilvēku, kuriem nav bijusi tāda audzināšana. Tādējādi jau jaunā vecumā ir iespējams iemācīties, ka nepieciešams uzrotīt piedurknes un mesties iekšā darbā līdz elkoņiem.”

Kad Džons Bogls pirmo reizi teica, ka tirgos indeksu izsekošanas līdzekļus jau 1976. gadā, viņš tika izsmiets. Taču idejai bija lemts uzlabot pastāvošo situāciju finanšu tirgū, nodrošinot vienkāršiem cilvēkiem lētus un zema riska veidus, kā ieguldīt. Pirmie centieni īstenot šo ideju bija neveiksmīgi, taču viņš nepadevās. Atkārtotu mēģinājumu rezultātā viņš visbeidzot pierādīja domu, ka “pasīva” ilgtermiņa pieeja var kalpot investoriem labāk nekā pārvaldīti fondi. Īpaši tāpēc, ka jaunā pieeja piedāvā zemāku apsaimniekošanas maksu un izmaksas. Tieši šī  vērtīgā inovācija padarīja Boglu par leģendu Volstrītas aprindās.

Vanguard kompānija un inovācijas

Savu vīziju viņš galvenokārt centās pierādīt un īstenoja caur savu kompāniju “Vanguard”, kurā no 1974., dibināšanas gada, līdz 1996. gadam pildīja priekšsēdētāja un izpilddirektora pienākumus. 2000. gadā viņš atkāpās no vecākā priekšsēdētāja amata. Pēc aiziešanas no kompānijas Džons saglabāja savu lomu kā fondu nozares un Volstrītas kritiķis, rakstīja grāmatas, sniedza runas un vadīja Bogla finanšu tirgu pētījumu centru.

Indeksu fondu parādīšanās paātrināja fondu nodevu ilgtermiņa samazināšanos un veicināja lielāku konkurenci nozarē. Investori par katru ieguldīto dolāru akciju kopfondos 2017. gadā maksāja par 40 procentiem mazāk nekā, piemēram, tūkstošgades sākumā. Taču Bogls turpināja apgalvot, ka daudzi fondi rada pārlieku lielas izmaksas investoriem. Savulaik viņš pat nosauca nozari par “plakātu puisi vienai no baisākajām sadaļām kapitālisma modernajā vēsturē”.

Bogls arī uzskatīja, ka lielākās daļas fondu sabiedrību korporatīvā struktūra rada sev raksturīgu interešu konfliktu. Tas notiek tādēļ, ka valsts fondu sabiedrības ieguldītāju intereses savās akcijās uzskata par prioritārām attiecībā pret tiem cilvēkiem, kam jau pieder fondu akcijas. “Vanguard” kompānijai ir unikāla korporatīvā struktūra, kurā tās kopfondi un fondu akcionāri ir korporācijas “īpašnieki”. Peļņa tiek ieguldīta atpakaļ uzņēmuma darbībā un izmantota, lai samazinātu izmaksas un nodevas.

Iedvesma visai finanšu nozarei vēl šobaltdien

Kaut gan Džons Kliftons Bogls devās viņsaulē 2019. gadā pēc garas, aktīvā finanšu jomas uzlabošanā ieguldītas dzīves, viņa paveiktais kalpo cilvēkiem vēl arvien.

“Liela daļa Volstrītas ir veltīta tam, lai par neko iekasētu lielu maksu,” CNBC sacīja miljardieris investors Vorens Bafets. “Savukārt Bogls neprasīja neko, lai paveiktu lielu darbu.”

Bogls bija arī pārliecināts ilgtermiņa ieguldījumu atbalstītājs un nereti mudināja investorus saglabāt kursu tirgus svārstību laikā, slaveni paziņojot: “Turiet kursu. Lai kas arī nenotiktu, turies pie sava plāna. Tūkstoš reižu esmu teicis “Turiet iecerēto kursu”, un es to domāju pavisam nopietni ik reizi. Tā ir vissvarīgākā ieguldījumu gudrība, ko varu jums dot.”

Par saprātīgu investēšanu un indeksu fondiem iespējams lasīt Bogla grāmatā, kuru iespējams iegādāties šeit>>

Par grāmatu uzzini vairāk arī Investoru Kluba mājaslapā.