InstagramFacebook

Jāks Rosāre ir daļēji pensionēts investors un rakstnieks no Igaunijas. Viņa hobiji ir ceļošana pa pasauli un braukšana ar velosipēdu pa mežu, kā arī grāmatu lasīšana un izglītošanās par ieguldījumiem. Jāks ir sarakstījis vairākas grāmatas par un ap ieguldījumu tēmu, piemēram, “Kā kļūt bagātam, izmantojot akcijas” un “Kā kļūt bagātam, izmantojot nekustamo īpašumu”. Latviski ir izdota Jāka “Bagātības rokasgrāmata”, un pavisam drīz lasītāju rokās nonāks arī latviskots “Kā kļūt bagātam, izmantojot akcijas” izdevums!

Pats par sevi Jāks saka: “Es sevi galvenokārt uzskatu par investoru un finanšu autoru/blogeri. Vēl nesen apmācīju studentus, kuri vēlas doties pārdot grāmatas ASV un šobrīd iesaistots tikai pēc individuāliem aicinājumiem. Mana misija ir palīdzēt cilvēkiem labāk pārvaldīt savas finanses un veidot kapitālu tā, lai viņi varētu dzīvot labāk un gūt vairāk prieka dzīvē. Tāpēc es esmu arī investors.”

Šajā rakstā iepazīsties mazliet tuvāk ar autoru, kā arī viņa stāstu par pirmo saskarsmi ar investīcijām.

Investīciju pirmsākumi

Jāks no sākta gala bijis aktīvs un ieinteresēts finanšu pasaulē. “Es jau no paša sākuma biju uzņēmīgs. Savu pirmo biznesu sāku, kad man bija apmēram 10 gadu,” viņš stāsta. “Tas bija mazumtirdzniecības veikals, kas iepirka preces no vairumtirdzniecības noliktavas un pārdeva tās par mazumtirdzniecības cenām. Uzņēmumam bija trīs klienti - mana māte, tēvs un brālis. Patiesībā tā bija pat korporācija - uzņēmumam bija 50 akcijas, katra 10 kronu vērtībā. Es pats izgatavoju šīs akcijas no vecām perfokartēm, izrotāju tās ar dažādiem logotipiem un "ūdenszīmēm". Es pat mēģināju tās pārdot brālim, bet viņš nevarēja saprast, kāpēc viņam būtu jāmaksā 10 kronu par manu perfokarti. Vai patiesībā pat vairāk. Pa to laiku mans bizness jau bija darbojies dažus mēnešus, un tā vērtība bija pieaugusi. Lai gan tā bija spēle un bizness juridiskā nozīmē nepastāvēja, tas bija labs veids, kā saprast, kas ir akcija un kāpēc par to jāmaksā nauda vai kā ar to nopelnīt.”

Pirmās dividendes!

Divpadsmitgadīgais Jāks mierīgi turpināja nodarboties ar savu mājas universālveikalu, un kādā brīdī uzkrātā peļņa jau bija pārsniegusi 500 kronu. Tikmēr piemājas veikalā bija ieradies jauns Lego komplekts, kas viņu piesaistīja kā magnēts. 

Investors atceras: “Es vairākas reizes devos to apskatīt un beidzot nolēmu to iegādāties par nopelnīto peļņu. Tas prasīja 500 kronu izņemšanu no uzņēmuma. Es paņēmu no kases 500 kronu un laimīgs devos uz Lego veikalu. Tikko biju saņēmis savas pirmās dividendes.”

Katra uzņēmuma mērķis ir gūt peļņu un galu galā sadalīt to ar īpašniekiem. Visizplatītākais veids, kā sadalīt uzņēmuma peļņu īpašniekiem, ir dividenžu izmaksa. Šajā gadījumā daļu no uzkrātās peļņas izmaksā akcionāriem, bet pats uzņēmums turpina savu darbību.

100 mūžzaļu ieteikumu par akcijām

Jāka Rosāres mājas universālveikals darbojās gandrīz trīs gadus un vienu vasaru pat pārtapa par publiskās tirdzniecības stendu, kurā viņš pārdeva Snickers batoniņus ne tikai saviem radiniekiem, bet arī pilnīgi svešiem cilvēkiem. Viss mainījās 1998. gada vasarā, kad viņam gadījās izlasīt Seppo Saario grāmatu “100 Evergreen Stock Tips” (100 mūžzaļu ieteikumu akciju jomā - grāmata nav tulkota latviešu valodā). Tai brīdī Jāks nolēma, ka Snickers batoniņu pārdošanas vietā sāks tirgoties ar akcijām un kļūs bagāts daudz ātrāk. 

“Tolaik es vēl nezināju, ka kapitāla esamība ir svarīgāka par akciju analīzi,” viņš piebilst. “Es pētīju un mācījos, zīmēju akciju diagrammas rūtiņu piezīmju blociņā, gāju uz bibliotēku, lai lasītu vecos Äripäeva izdevumus, un kļuvu arvien pārliecinātāks. Turklāt es vēl dažas reizes izlasīju Seppo "bībeli", lai pārliecinātos par saviem spriedumiem un apgūto.”

Pirmās akcijas Jāka kabatā

“1999. gada februārī notika Eesti Telekom akciju sākotnējais publiskais piedāvājums (IPO), un es atcerējos virsrakstu no pamatīgi nopietnās grāmatas: "Pērciet, kad valsts privatizē!" Ar vieglu drebuli sirdī es nolēmu pāriet no teorijas uz praksi. Es paņēmu visus savus uzkrājumus no mājas universālveikala, aizņēmos no tēva vēl 8000 kronu un iegādājos 217 Eesti Telekom akcijas no sākotnējā piedāvājuma par cenu 85 kronas par akciju,” atminas rakstnieks.

Tāpat kā pirmais skūpsts un pirmā mīlestība uz visiem laikiem paliek atmiņā un veido mūsu nākotni, arī pirmā akciju tirdzniecība paliek ikviena atmiņā un ietekmē turpmāko cilvēka uztveri un attieksmi pret investīcijām. 

“Ja mans pirmais darījums būtu beidzies ar ievērojamiem zaudējumiem, tas, visticamāk, būtu ievērojami mazinājis manu entuziasmu. Nemaz nerunājot par to, ka man būtu nācies atkal gadiem ilgi pārdot Snickers, lai atjaunotu savu kapitālu,” saka Jāks. 

“Par laimi, pirmais darījums bija veiksmīgs,” viņš piebilst. “Akciju cena pirmajā tirdzniecības dienā pieauga par vairāk nekā 35%, un dažu nedēļu laikā es pārdevu visas akcijas trīs daļās. No šī darījuma guvu vairāk nekā 5000 kronu peļņu, gandrīz divkāršojot gadu gaitā nopelnīto naudu! Biju pārliecināts, ka kļūstu par jauno akciju tirgus Dievu. Kāpēc cīnīties un pārdot Snickers, ja nauda no akciju tirgus nāca gandrīz bez pūlēm! Tā es turpināju spēlēt akciju tirgū, pērkot, pārdodot (un reizēm nožēlojot!) dažādas Igaunijas akcijas.”

Zelta likumi un ieteikumi tiem, kas vēlas investēt

“Sākumā es sāku ļoti spekulatīvi, tā, iespējams, ir ierasta iezīme iesācējiem investoriem,” Jāks gremdējas atmiņās. “Vēlāk, kad biju uzkrājis vairāk kapitāla, sāku vairāk mācīties par dažādām aktīvu klasēm un diversifikāciju. Tāpat es sāku vairāk koncentrēties uz naudas plūsmu un mazāk uz kapitāla vērtības pieaugumu. Es šobrīd vēlos, kaut būtu jau krietni agrāk un vairāk uzzinājis par nekustamo īpašumu — 20. un 21. gadsimta mija bija lielisks laiks, lai sāktu nodarboties ar nekustamo īpašumu.

Vēl viens investora ieteikums ir lasīt dažādas grāmatas par un ap finanšu tēmu. Viena no tādām ir Vorena Bafeta biogrāfija "Sniega bumba" un arī viņa vēstules investoriem. Lai sāktu ar mazākām summām, labs risinājums, pēc Jāka Rosāres domām, ir savstarpējie aizdevumi jeb pūļa finansēšanas platformu izmantošana.

“Mans zelta likums ir sākt agri un necensties uz lieliem riskiem, bet koncentrēties uz pasīvu naudas plūsmu. Tāpat, uzsākot, nefokusējieties tik daudz uz peļņu, bet gan uz ieguldījumu kapitāla papildināšanu - labāk ir ieguldīt 1000 eiro un nopelnīt 10 %, nekā ieguldīt 100 eiro un nopelnīt 15 %,” viņš saka.

Investēt nodarbēs, kas vairo pieredzi, gandarījumu un peļņu

Jāks dzīvē ir izmēģinājis dažādas aktivitātes. “Būdams koledžas students, es pavadīju, patiesībā investēju, septiņas vasaras, pārdodot izglītojošas grāmatas no durvīm uz durvīm Nešvilas uzņēmumā Southwestern Advantage. Tā bija lieliska pieredze. Uzņēmums pat apmaksāja manu medusmēnesi Havaju salās! Man arī bija iespēja klātienē redzēt, kā cilvēki pārvalda savas finanses. Godīgi sakot, tas bija briesmīgi! Es nolēmu, ka vēlos pēc iespējas ātrāk atbrīvoties no finansiālā stresa un raizēm, tāpēc sāku mācīties vairāk par naudas pārvaldību, investēšanu un pasīvo ienākumu plūsmu veidošanu,” viņš dalās atmiņās.

Vērtīgās mācīšanās pieredzes un arī ārvalstīs gūtā peļņa deva labu atspērienu Jāka rakstniecības piedzīvojumiem. “2013. gadā es pašizdevu grāmatu par to, kā kļūt finansiāli brīvam Igaunijā, un tā tika uzņemta diezgan silti. Kādu laiku grāmata bija 3. vietā visu kategoriju dižpārdokļu sarakstā, 1. vietā biznesa kategorijā un pastāvīgi pārspēja tādus dižpārdokļus kā Roberta Kiosaki "Bagātais tētis, nagabais tētis".” Šobrīd grāmata ir tulkota arī latviešu valodā ar 2023. gadā atjaunotiem datiem ar nosaukumu “Bagātības rokasgrāmata”.

Nu jau drīzumā arī Latvijas lasītāju auditorijai būs pieejama Jāka Rosāres grāmata “Kā kļūt bagātam, izmantojot akcijas”, kurā ikvienam būs iespēja gan iepazīties ar krietni vien detalizētākiem autora piedzīvojumiem ieguldījumu pasaulē, kā arī iegūt praktiskas un vērtīgas zināšanas par to, kā pašiem veidot savu investīciju portfeli un uzsākt ceļu uz finansiālu brīvību.